[F.R. 43. Omitted by G.O.Ms.No. 30, Fin. & Plg. (FW : FR-I) Dept., Dt. 2-3-95]
INTRODUCTION
The drawal of H.R.A. and compensatory allowance is permissible only for first 4 months of leave. (Ruling 8 — F.R. 44).
In case the employee is suffering with T.B., Cancer and other ailments, H.R.A. and C.A. may be allowed upto 8 months when the leave is on M.C. from the commencement or in continuation of other kinds of leave. (Ruling 14 — F.R. 44).
Combination of appointments — F.R. 49 :—Additional pay should be granted only if the post held in additional charges is ' Independent ' and not subordinate to the regular posts. (Instruction 3—F.R. 49)
A Non-Gazetted Ministerial Govt. servant may be granted additional remuneration provided the head of the Office certifies that additional charge arrangements could not be avoided due to lack of suitable candidate for promotion from the approved list. (Note under Instruction 3—F.R. 49)
[Non-gazetted Ministerial employees of P.S. and Z.P. are eligible for the additional charge allowance in terms of the provisions under F.R. 49.]
[Govt. Memo. No. 4161/Estt. II/77-1, P.R., Dt. 26-11-1977]
Additional pay should not be allowed as a matter of course when the extra duties are normal and during any period of vacation unless additional duty is actually performed. (Instruction 4—F.R. 49)
Full additional charge :—In case of full additional charge, period of additional charge should exceed 14 working days excluding holidays, optional holidays, C.L. to grant additional pay. (Instruction 2 and Ruling (8)—F.R. 49)
In case of full additional charge, additional pay in respect of the additional post will be granted not exceeding 1/5th of substantive pay or 1/2 minimum pay of the additional post, whichever is less. If compensatory allowance is attached to the additional post he may be permitted to draw the same. If such allowance is attached to both the regular and additional posts the larger of the two allowances may be granted. (Instruction 1(b) and Note 2—F.R. 49).
To discharge only current duties :—In the case of discharge of current duties only the period of additional charge should exceed one month to grant additional pay. (Instruction 2 and Ruling (9)—F.R. 49).
In case of additional charge to discharge current duties only, additional pay in respect of the additional post will be granted not exceeding 1/10th of the substantive pay or 1/4th of the minimum pay, of the additional post, whichever is less, in addition to the pay and compensatory allowances admissible to his regular post. (Instruction 1(c)—F.R. 49)
The drawal of additional pay should not be allowed for a period exceeding 6 months. Out of the 6 months employee should be paid at full rate for the first 3 months and for the remaining 3 months the rate should be half of the original rate. (Instruction 2—F.R. 49).
[The authority competent to appoint in additional post should specify in each case the amount of additional pay and allowance, if any, which may be granted, the amount being subject to the limits prescribed].
[F.R. 49(b) read with Instruction 1 and Ruling (4)]
[The additional pay drawn under the above rules may be reckoned as pay for calculation of D.A., H.R.A., C.C.A., etc. [G.O.Ms. No. 401, Fin., Dt. 17-11-1977]
[Additional charge arrangements beyond 3 months upto 6 months are not resorted to in a routine manner and if such a contingency is inevitable the Head of Department should obtain the prior concurrence of the administration department of the secretariat for the continuance of that arrangement].
[Govt. Cir. Memo. No. 3917/5127/F.R. II/82 F&P, Dt. 23-3-1982,
Govt. Ednt. No. 35551 O.P.I./82-1/P.R., Dt. 15-4-1982]
[The Dist. Development Officer or Dy. Dist. Development Officer can exercise the powers assigned to the head of department under the Fundamental Rule 49 in regard to sanction of additional charge allowance etc.]
[Govt. Memo. No. 1291/Esst. III/69-2, P.R., Dt. 26-10-1962]