(3) Section Officers of the Secretariat and Superintendents of the Office of Commissioner of Land Revenue, when sent to districts as Tahsildars or Deputy Tahsildars, shall not draw, while serving as Tahsildar or Deputy Tahsildar, pay or increments in excess of that sanctioned for Tahsildar or Deputy Tahsildar as the case may be. Subject to this limitation, a Section Officer/Superintendent, when sent out as Tahsildar/Deputy Tahsildar, may draw as starting pay his permanent pay as Section Officer/Superintendent. He will also be allowed to count any period of Service as Section Officer/Superintendent in the particular stage in his permanent scale of pay, for increments to the next stage in the scale of pay sanctioned for Tahsildars, e.g., a Section Officer/Superintendent who has put in four months' service on Rs. 300/240 will be allowed to draw Rs. 320/250 in the scale of pay sanctioned for Tahsildars after he has put in eight months' service as Tahsildar.
Exception :—The above ruling does not apply to cases of Section Officers of the Secretariat and Superintendents of Commissioner of Land Revenue, who are deputed for training in the Revenue Subordinate Service under the Scheme sanctioned in G.O.Ms.No. 276, Revenue, Dt. 31-1-1950.
(4) [Not Printed].
Fixing of initial pay of persons without substantive appointment on re-employment after discharge for want of vacancies
(5) If a person without any substantive appointment is selected for admission to a service and is ousted for want of vacancy, he will, on reappointment, start only on the minimum pay in the time-scale applicable to the post with reference to Note 1 under Rule 26 (a), unless advance increments are sanctioned by Government under Rule 27.
Pay of Military Officers in Civil Employ
(6) [Not Printed].
(7) Please see Ruling (10)(a) under Rule 19 regarding the grant of personal pay to save, from loss in emoluments, officers holding permanent posts on promotion to higher posts on the new revised scale of pay.
(8) [Not Printed].
[(9) In the case of a Government servant officiating in a post whose pay had been refixed under Rule 31(2) if he is confirmed in that post from a retrospective date, the refixation of pay done under Rule 31(2) after the date of his confirmation will have to be revised and the overpayments consequent on such revision will first be set off against the arrears, if any that might become payable to the Government servant for a portion of the period from the date of confirmation to the date of issue of orders of confirmation. The balance of the overpayments that cannot be set off against the arrears, if any, shall be waived].
[G.O.Ms.No. 241, Fin., Dt. 3-6-1961]
[(10) In the case of a person proceeding on leave, if the period of leave counts for increment in the officiating post, either under Rule 26(b)(ii) or 26(b) subject to the fulfilment of the conditions and production of the necessary certificates, his officiating pay may be refixed under Rule 31(2) from the very date of increment or increase in the substantive pay, as if he was appointed to officiate in that post on that date. The benefit of the increase in officiating pay can be had by him only from the date of resumption of duties, but his next increment in the officiating post will accrue to him from an earlier date in the next year calculated with reference to the date or refixation of Pay.
If, however, the period of leave does not count for increments in the officiating post, the Government servant loses all connections with that post during that period and he will be entitled to get his officiating pay refixed only from the date he returns from leave in which case the next increment will fall due only after completion of the prescribed period of duty from the date of resuming charge unless he becomes entitled to refixation of pay under Rule 31(2) once again from an earlier date].
[G.O.Ms.No. 1, Fin., Dt. 3-1-1961]
(11) See Ruling (9) under Rule 23. [G.O.Ms.No. 101, Fin., Dt. 18-5-1966]